2021, un an dinamic pe piața imobiliară

folder_openEditorial
commentNiciun comentariu
investitii imobiliare - rovigo.ro

Spre deosebire de crizele economice anterioare, nu s-au înregistrat până în acest moment efecte negative pe scară largă la nivelul sectorului imobiliar.

Mai mult, în ciuda tendinței ascendente a prețurilor, numărul tranzacțiilor a crescut cu aproximativ 16% față de anul anterior.

Creșterea prețurilor, de data aceasta, pare a fi determinată mai degrabă de creșterea costurilor decât de interese speculative. La prețurile deja ridicate ale forței de muncă se adaugă creșteri importante ale prețurilor materialelor de construcție. Cu toate acestea, volumul tranzacțiilor nu urmează trendul de scădere.

Creșterea cererii pieței, investițional și locativ, poate explica dinamismul imobiliar, însă doar în anumite zone (în special în orașele dezvoltate ale României). Care pot fi motivele evoluției pieței în ansamblul ei?

  • Intervenția statului pentru protejarea piețelor și revenirea economică, în urma pandemiei COVID-19;
  • Scăderea costurilor de împrumutare, în paralel cu micșorarea dobânzilor la depozite bancare;
  • Anticiparea unui puseu inflaționist încurajează investițiile imobiliare;
  • Schimbarea structurală pe piața investițiilor imobiliare, în sensul îndepărtării de sectoarele de real estate de office și spațiu de retail în favoarea segmentului rezidențial;
  • Schimbarea preferințelor cumpărătorilor persoane fizice, care urmăresc să se relocheze în apartamente mai mari sau în case.

Trendul crescător al tranzacțiilor imobiliare s-a simțit și în cadrul procedurilor de insolvență și faliment. În cazul procedurilor gestionate de echipa ROVIGO, activele imobile au fost valorificate la valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, fără diminuări, sau la prețuri de pornire care fuseseră stabilite de Adunările creditorilor încă din anul 2016 sau 2017. În aceste condiții, numărul tranzacțiilor s-a majorat cu 30% față de aceeași perioadă a anului 2019.

Astfel, în primele 8 luni ale anului au fost încheiate aproximativ 50 de tranzacții imobiliare, echipa ROVIGO având ca obiectiv ca la sfârșitul anului 2021 să obțină în vederea distribuirii către Creditori suma de 10 milioane de euro doar din tranzacțiile imobiliare realizare în cursul anului curent.

Active și oportunități pentru afaceri

Organizăm vânzări și licitații pentru activele companiilor care ne-au ales ca și parteneri în procesul de insolvență.

Tags: tranzactii imobiliare

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.