În atenția practicienilor în insolvență din România! Falimentul grupului Signa, cu consecințe dezastruoase în Austria, Germania și cu efecte nefavorabile în economia europeană în ansamblu, repune în discuție aplicarea regulilor specifice insolvenței transfrontaliere a grupului de companii, ca o necesitate obiectivă. Legea Model UNCITRAL privind insolvența transfrontalieră (1997), Legea Model UNCITRAL privind insolvența grupurilor de întreprinderi (2019) și Regulamentul (UE) 2015/848 2015/84 privind procedurile de insolvență oferă deja reglementări, cele mai bune practici și standarde pentru funcționarea și armonizarea mecanismelor de cooperare, comunicare și coordonare a procedurilor de insolvență în situația specială a grupurilor de societăți. Trebuie doar să le cunoaștem și să le punem în aplicare pentru protejarea creditorilor și prevenirea unor falimente globale, cum este cazul grupului Signa.
Grupul austriac Signa, imperiu imobiliar cu investiții în marile orașe ale Europei, de la Viena și München până la Milano și Hamburg, cu datorii estimate între 25 și 30 de miliarde de euro, a intrat în insolvență începând cu anul 2023. În Germania au fost deschise peste 100 de proceduri de insolvență legate de Signa, iar în Austria alte 30. Statisticile Creditreform arată că 2025 ar putea deveni anul cu cele mai multe falimente din istoria recentă a Austriei, depășind chiar recordul din timpul crizei financiare globale din 2009. Spre exemplu, Signa Holding a dat faliment, cu datorii gigantice de 5 miliarde de euro. Împotriva fondatorului grupului Signa se desfășoară ample cercetări penale în mai multe state europene. Specialiștii în economie si-au exprimat temerea referitoare la colapsul grupului Signa care va provoca un șoc sistemic în economia europeană, iar criza economică din Austria va produce efecte negative în toată Europa, inclusiv România.
Ce se poate face azi pentru a evita astfel de situații? Se impune cu necesitate cunoașterea, aplicarea si promovarea regulilor specifice dreptului internațional al insolvenței, pe care le oferă atât Regulamentul (UE) 2015/848 2015/84 privind procedurile de insolvență, cât și Legea Model UNCITRAL privind insolvența transfrontalieră (1997), care este adoptată de puține state din Uniunea Europeană. Ambele instrumente internaționale oferă deja soluții pentru insolvența grupului de companii. Din fericire, România a implementat deja și aplică deja principiile și regulile Legii Model UNCITRAL privind insolvența transfrontalieră (1997). Se impune analiza la nivel european si adoptarea Legii Model UNCITRAL privind insolvența grupurilor de întreprinderi (2019) în raporturile cu statele nemembre UE.
Insolvența transfrontalieră, astfel cum este deja reglementată, permite controlul rapid al activelor și al afacerilor, oriunde s-ar afla, implicarea autorităților publice, stabilirea unor reguli de finanțare pe parcursul procesului, asigurarea maximizării valorii afacerii și a distribuției echitabile, în ciuda unor posibile conflicte legate de jurisdicție și locurile de deschidere a procedurilor locale de insolvență.
Întreprinderile din întreaga lume cresc rapid și devin interconectate la nivel mondial. Grupurile de societăți reprezintă deja normalitatea în comerțul internațional. Această realitate aduce specialiștilor în domeniul insolvenței perspective noi, provocări majore legate de aspectele internaționale ale procedurilor de insolvență și necesitatea de a identifica mecanisme practice și eficiente.
Sunt actuale nevoia de cooperare între statele care au strânse legături legale și culturale, cerința tot mai mare pentru comunicare, coordonare și un management judiciar modern al procedurilor și al problemelor în conflict, pentru rezultate mai bune în domeniul insolvenței și pentru armonizarea internațională a legislației. Regăsim deja în reglementările internaționale de procedură civilă și în cele care vizează în mod special domeniul insolvenței mecanisme și proceduri pentru utilizarea eficientă a resurselor, potențarea procedurilor de insolvență din punct de vedere temporal și al costurilor. Trebuie doar să le aplicăm și să acceptăm cooperarea transfrontalieră!
Articol redactat de colega noastră:

Dr. Nicoleta Mirela Năstasie
Practician în insolvență și avocat în București, specializată în drept comercial, insolvență transfrontalieră și restructurare, precum și în dreptul proprietății intelectuale