Finanțarea la bursă ajută companiile să obțină capital fără a apela la credite bancare

folder_openEditorial
commentNiciun comentariu
Listarea firmei la bursa pentru obtinerea capitalului de lucru - rovigo

Anul 2021 a debutat cu o serie de listări la bursă, atât pe Piața Principală cât și pe Piața AeRO. În atenția investitorilor se află și companii mici și mijlocii care au găsit pe piața AeRO condiții de listare mult mai relaxate și accesibile, fapt ce justifică numărul de emitenți în creștere în primul semestru.

Rolul principal al bursei de valori este să faciliteze fluxul de bani între investitorii care au fonduri disponibile și antreprenorii care au nevoie de capital pentru dezvoltare. Listarea la bursă oferă, în general, pe lângă avantajul rapid al finanțării, și accesul la un pachet de avantaje colaterale (cum ar fi: lichiditate, evaluarea de piață a business-ului, transparență, credibilitate sau marketing).

Piața Principala este destinată companiilor mature care deja au situații financiare pentru minimum ultimii 3 ani, o capitalizare anticipată de minimum 1 milion de euro și cel puțin 25% free float, ceea ce inseamna ca minimum 25% din acțiuni trebuie să ajungă în urma ofertei în portofoliile investitorilor, devenind astfel libere la tranzacționare.

Pentru ca o companie să fie listată pe Piața AeRO, aceasta trebuie să aibă o capitalizare anticipată sau capitaluri proprii de minimum 250.000 de euro și un free-float de 10% sau cel puțin 30 de acționari.

Atât pentru companiile care intenționează să intre pe Piața Principală cât și în cazul celor ce țintesc către Piața AeRO, condiția este să devină societate pe acțiuni (SA) anterior listării.

Listările la bursă au prins avânt în 2021

În 2021, piața a reacționat pozitiv la toate aceste listări – companiile, fie ele mature de tip value sau în dezvoltare de tip growth, au prezentat interes pentru investitori (atât pentru fonduri, cât și pentru companii sau investitori de retail). Riscurile asociate pandemiei au trecut pe plan secundar, iar investitorii s-au concentrat pe profit. Rezultatele financiare livrate nu au întârziat să apară, fapt ce atrage în continuare creșteri ale cotațiilor pentru companiile nou-listate.

Raportările financiare la semestru sunt într-o oarecare măsura influențate și de comparația cu anul 2020, când bursa a resimțit puternic efectele pandemiei. Totuși, anul acesta a înregistrat performanțe crescute la bursă pentru companii din varii domenii: IT, industrie, construcții, agricultură, transporturi etc.

Cum aleg investitorii în ce companie să investească?

Așa cum este de așteptat, înainte de a risca o investiție, investitorii se informează despre compania cu potențial de finanțare. Printre aspectele analizate se numără:

  • rezultatele financiare obținute, în linie cu cele bugetate;
  • proiectele în derulare;
  • managementul activ;
  • transparența și deschiderea față de investitori prin rapoarte de piață și organizarea de conferințe.

Alternativa listării la bursă – creditele

La capătul opus finanțării prin bursa de valori este finanțarea bancară. Mai restrictivă și selectivă, finanțarea bancară este mai dificil de obținut de către companiile care au nevoie de capital. Operațiunile de creditare în bănci sunt anevoioase, documentația de credit este laborioasă, instituțiile bancare solicită garanții, iar de cele mai multe ori se impun criterii de eligibilitate dificil de îndeplinit. La toate acestea se adaugă costul finanțării, care este diferit în functie de riscul asociat finanțării.

La fel ca și în piața bursieră, băncile au avut de câștigat în ultimii 2 ani. Orientarea companiilor către credite de tip IMM, introduse prin programe guvernamentale, au ajutat băncile să crească numărul de credite acordate și, implicit, să obțină mai mult profit pe termen scurt. Totuși, efectele pe termen lung ale creditărilor excesive sub forma creditelor IMM sunt încă imprevizibile.

Riscuri mai mici pentru companiile listate la bursă

Una dintre cele mai mari temeri ale antreprenorilor înainte de listarea companiilor la bursă, și anume preluarea administrării de către acționari, se confirmă a fi doar un mit. Noii acționari sunt interesați de câștigul din dividende și creșterea prețului acțiunilor pe piață, nicidecum de preluarea unei companii noi și, implicit, a unei responsabilități suplimentare.

Astfel, finanțarea prin bursă pare să fie net superioară finanțării prin credit bancar. Speculanții din piață prevăd chiar că pandemia ar putea produce schimbări în piața finanțării din România, unde listarea la bursă ar putea prima în fața creditelor bancare.

Aveți nevoie de capital?

Vă suntem alături în procesul de listare a companiei la bursa de valori, pentru a ne asigura că obțineți finanțările de care aveți nevoie pentru creșterea companiei.

Tags: bursa, companii

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

keyboard_arrow_up