Piața insolvenței la începutul anului 2024

folder_openEditorial

Sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024 zguduie piața de business din România cu o serie de insolvențe răsunătoare în domenii diferite de activitate.

Insolvență Romaero Băneasa

fosta glorie a aeronauticii românești, activă de peste 100 de ani, cu acționar majoritar Statul Român, cu o cifră de afaceri de 14 milioane de euro și o pierdere de peste 10 milioane de euro în 2022, a cerut intrarea în insolvență ca urmare a unei Decizii a Curtii de Apel București prin care a fost obligată plătească despăgubiri de aproape 17 milioane de dolari.

Insolvență Elefant.ro

companie existentă de 13 ani pe piața de profil, al doilea jucător din piață în domeniul vânzărilor on line după numărul de comenzi, cu datorii cumulate la finalul anului 2022 de 122 milioane lei.

Insolvență Star Storage

una din cele mai vechi și cunoscute firme locale de IT, fondată în urmă cu peste 2 decenii și cu afaceri de aproape 30 milioane lei în 2022 și datorii de peste 55 milioane lei, a intrat în insolvență pentru a-și restructura datoriile din perioada pandemiei Covid-19.

Situația acestor societăți denotă dinamica pieței de business din România în contextul actual, prin crearea unei reacții în lanț generatoare de dificultăți pentru toti partenerii de afaceri, care au de recuperat creanțe însemnate de la entitățile ajunse în insolvență.

Insolvența reglementată de Legea 85/2014, presupune o procedură de nișă, dinamică, specială, cu termene precise, a căror nerespectare ar putea pune pe de o parte creditorii în imposibilitatea de a-și mai recupera creanțele, iar pe de altă parte ar diminua sansele de reorganizare ale societății ajunse în insolvență în vederea îndestulării într-o proporție cât mai mare a creditorilor.

Cu o experiență pe piața insolvenței de 23 de ani, fiind constituită încă de la momentul reglementării profesiei de practician în insolvență, preocuparea primordială a societății de insolvență ROVIGO SPRL este aceea de salvare a intreprinderilor viabile și a intreprinzatorilor onești. Acordăm o atenție deosebită atât mecanismelor de prevenire a insolvenței puse la dispozitie de Lege – Concordatul preventiv si Acordul de restructuare, cât și procesului de reorganizare în cadrul procedurii, ținând seama atât de interesele debitorilor cât și de cele ale creditorilor. În cadrul procedurilor, aplicăm mecanisme complexe prin care mărim șansele de salvare a întreprinderilor viabile și reducerem impactul negativ al falimentului asupra sanselor viitoare ale unui intreprinzator de a pune bazele unei noi afaceri.

Poziția de lider în domeniul insolvenței, de care se bucură societatea noastră, este rezultatul experienței acumulate în decursul anilor de activitate, al profesionalismului ridicat de care a dat dovadă și al preocupării permanente manifestate față de clienții și colaboratorii săi.

Rovigo SPRL a format, împreună cu SCA DELEANU VASILE AVOCAȚI – activă pe piața avocaturii de peste 26 de ani, o echipă de specialiști, cu viziune și valori comune, care oferă servicii integrate de restructurarea business-ului și recuperare de creanțe.

Alte articole