Rata anuală a inflației a crescut accelerat în 2021

folder_openEditorial
commentNiciun comentariu
previziuni inflatie 2021 - rovigo.ro

La baza creșterii stă prețul tot mai ridicat al produselor energetice, care se adaugă celorlalte creșteri de prețuri înregistrate în ultimul an: costul produselor din import, prețurile de transport maritim, materii prime, inclusiv materiale de construcții. Principalul efect, care începe deja să se resimtă, este scumpirea generalizată a bunurilor și serviciilor.

În conformitate cu estimările BNR, este de așteptat ca rata anuală a inflației să urce până la maximum 5.6% la nivelul lunii decembrie 2021. Creșterea inflației în prima parte a anului s-a datorat, în principal, majorărilor de prețuri la carburanți, gaze și electricitate.

Speculațiile legate de durata valului de scumpiri sunt încă nesigure. Conform economiștilor Rovigo, efectele pot fi vizibile până la finele anului sau pot să treneze chiar pe parcursul mai multor ani.

Creșterea generalizată a prețurilor cu impact asupra scăderii puterii de cumpărare a bunurilor va afecta în primul rând consumatorul final, care resimte o majorare a cheltuielilor fără a se bucura de aceeași majorare și în zona veniturilor.

În aceeași măsură sunt afectați și agenții economici – companiile care sunt dependente de materii prime ale căror prețuri au crescut sau firmele care au un grad de îndatorare ridicat vor resimți o scădere a profitabilității. Nesiguranța prețurilor viitoare, cu impact asupra construirii unui buget de venituri și cheltuieli fezabil, pot fi urmări ale creșterii inflației ce pot afecta companiile pe termen mediu sau lung.

Mai puțin afectate sunt companiile care livrează produse sau prestează servicii direct către consumatorul final. În cazul acestora, variațiile de costuri pot fi transferate în prețurile finale, care ajung să fie suportate de consumatori, scutind firmele de variațiile marjei de profitabilitate.

Nu lăsați efectele inflației să vă afecteze afacerea

Utilizăm instrumente complexe pentru a ajuta manageri și proprietari de business, din toate domeniile de activitate, să evite insolvența și să păstreze controlul afacerii.

Tags:

Alte articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.